« LennaertNijghFestival

Nederlandse DJ’s: het grootste culturele exportproduct van ons land

De Golden Earring, George Baker Selection en Caro Emerald. Zomaar enkele bands en artiesten wiens talent de afgelopen decennia ook in het buitenland niet onopgemerkt bleef. Toch zijn het de laatste jaren vooral ‘onze’ DJ’s die Nederland buiten de landsgrenzen muzikaal op de kaart zetten. En dan vooral in de dance-scene.

Dance, een verzamelnaam voor allerlei soorten elektronische muziek, is de afgelopen dertig jaar zelfs uitgegroeid tot het grootste culturele exportproduct van ons land. DJ Speedy J plaveide in 1991 met zijn hit Pull Over de weg, waarna veel landgenoten met succes hetzelfde deden. “We hebben het als Nederlanders heel nuchter bekeken en het opgepakt als business”, aldus Dylan Hermelijn, als DJ 2000 and One een van de eerste Nederlandse dance-pioniers, in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Dat Nederlandse DJ’s er internationaal zeer goed op staan wordt elk jaar opnieuw duidelijk tijdens de bekendmaking van de DJ Mag Top 100, de wereldwijde hitlist voor ‘plaatjesdraaiers’ die actief zijn in de dance-scene. Sinds 2012 bestaat de top-10 steevast uit vijf of meer landgenoten, terwijl ook de rest van de lijst gedomineerd wordt door DJ’s uit de polder. Al dertien keer was deze eeuw een Nederlander de beste van de wereld: Tiësto (2002-2004), Armin van Buuren (2007-2010, 2012), Hardwell (2013-2014), Martin Garrix (2016-2018).

De vier beste DJ’s van Nederland

  1. Tiësto - ‘the greatest DJ of All Time’, ‘the best DJ of the last 20 years’, ‘the Godfather of EDM’. Zomaar enkele labels die door de jaren heen door gerenommeerde media zijn gehangen aan Tijs Verwest, zoals de Bredanaar echt heet. En wie zijn wij om dat in twijfel te trekken?
  2. Armin van Buuren - net als Tiësto een fenomeen, maar vooral op het gebied van trance. De inmiddels 43-jarige DJ en producer uit Leiden heeft zijn bekendheid vooral te danken aan zijn wekelijkse radio-show A State of Trance (ASOT) waarmee zijn muziek niet alleen veel bekendheid verwierf maar hij ook trance als genre op de wereldkaart zette.
  3. Martin Garrix - de artiestennaam van Martijn Gerard Garritsen, die op 8-jarige leeftijd besloot om een carrière als DJ na te jagen. Mede mogelijk gemaakt door DJ Tiësto. De ongekroonde koning van de Nederlandse dancemuziek inspireerde de kleine spruit uit Amstelveen niet alleen zodanig met zijn set tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Athene, maar ontdekte ook als een van de eerste zijn ongekende talent. Na de monsterhit Animal maakte ook het grote publiek kennis met Garrix.
  4. Hardwell - sinds september 2018 ‘voor onbepaalde tijd’ gestopt, maar nog altijd gesteund door een enorme fanbase. Robbert van de Corput, zoals de DJ in het dagelijks leven heet, scoorde niet alleen met zijn tracks maar ook door het gebruik van social media (op zijn verschillende socialmediakanalen heeft hij nog steeds miljoenen followers). En dan was hij ook nog eens slimme zakenman. Wist je bijvoorbeeld dat er zelfs een Hardwell gokkast bestaat (bron: OnlineCasinoGids.com)?
30 Sep 2020